Most egy igazi fehérje bombát mutatok be, úgyhogy ezt nyugodtan el lehet készíteni azoknak, akik állandóan kérdezgetik, hogy "akkor honnan jutsz fehérjéhez/proteinhez"? Egyáltalán nem nehéz megcsinálni bár picit pepecselős, azonban szerintem igen különleges és finom. Pontos mennyiséget sajnos nem tudok megadni, mert ráérzésre kevertem össze a hozzávalókat. Hogy mi is pontosan szejtán vagy más néven búzahús, arról itt írtam.
Hozzávalók:
Szejtánhoz
- tetszőleges mennyiségű szejtán, arra figyeljünk, hogy kb. 1 cm vastag szeletek legyenek
- tofu (ez ízlés szerint lehet sima, füstölt, ízesített)
- medvehagyma (olajban eltett) vagy spenót
- fokhagyma
- só
- fűszerek ízlés szerint (bors, curry, kardamom, stb.)
Panírhoz:
- 3/4 rész csicseriborsó vagy sárgaborsó liszt
- 1/4 rész zabliszt
- 3-4 ek szezámmag
- só
- víz
- fűszerek (bazsalikom, fokhagyma granulátum, bors)
Liszt és olaj vagy kókuszzsír is szükséges lesz még.
Tegyük aprítóba a tofut, medvehagymát, fokhagymát, sót és a fűszereket, majd aprítsuk össze. Kóstoljuk meg és ha kell, akkor adjunk még hozzá fűszert. A szejtán szeleteket egy éles késsel vízszintesen vágjuk félbe úgy, hogy ne váljon el egymástól a két szelet teljesen de bele tudjuk tölteni a tofus tölteléket. Ha ketté szeltük a búzahúst, akkor annyi tölteléket tegyünk bele, amennyivel még visszatudjuk hajtani a leválasztott részt. Ezután forgassuk lisztbe és tegyük bele a csicseriborsó/sárgaborsó lisztes masszába. A panírhoz a szárazanyagokat összeöntjük, majd óvatosan annyi vizet adunk hozzá, amitől egy sűrűbb palacsintatészta állagú massza nem lesz. Ebbe forgatjuk bele a már belisztezett töltött szejtán szeleteket és forró olajban egyszerűen aranybarnára sütjük.
Igazán egyszerű és aránylag gyorsan elkészíthető ételről van szó. Azonban mivel itt pár perc alatt kisül a panír így nem biztos, hogy a szejtán teljes mértékben átsül, emiatt lehet egy picit nyers íze. Ezen a töltés előtt egy gyors olajon pirítással segíthetünk.